1 Şubat 2016 Pazartesi

Diyette Neden Süt İçmemeliyiz? Milk On Diet?





Scroll Down For English Please:)


Zaman zaman sütün beni rahatsız ettiğini, şişlik yaptığını hissediyordum.

Sonra spor hocalarından kilo vermek istiyorsan süt ve peyniri keseceksin lafını duyduğumda saçmalık olduğunu düşündüm.

Daha sonra Ketojenik, Paleo, Taş Devri, Karatay, İbrahim Saraçoğlu diyetlerini okuyunca mantıklı geldi ve test edeyim dedim.

Evet sütü ve peyniri kestiğim daha doğrusu minimuma indirdiğim zaman daha hızlı kilo verdiğimi ve vücudumun daha az ödem yaptığını keşfettim.

Peki Neden Süt İçmemeliyiz? Sütün Zararları Nelerdir?

-Öncelikle vücudumuz inek ve keçi sütü gibi hayvansal sütleri sindirmek için tasarlanmamış. Yani aslında anne sütü dışında bir süte ihtiyacımız yok. Zaten bebeklikten itibaren laktaz enzimimizin azalıyor olması da bunun bir işareti.

-Sütün içinde kazein bulunuyor. İnsan vücudu kazein'i sinderemiyor. Kazein hayvanlarda toynak ve boynuzların büyümesinde etkili. En son baktığımda toynaklarım ve boynuzlarım yoktu. E sanırım kazeine de çok ihtiyacım yok.

-Bunun için tasarlanmadığımız için de vücudumuz gerçek anlamda kolayca sindiremiyor. Süt neden gaz yapar sorusunun cevabı da bu.

-Süt alerjisi ve Laktoza intoleransı olan bu kadar çok kişi olmasının, sütün bir çok insanda şişlik yapıyor olmasının sebebi de aslında bu.

-Doğal hayata baktığınız da da hiç bir hayvanın sütten kesildikten sonra süt içmeye devam ettiğini göremezsiniz.

-İnsan vucudunun sütten alabildiği tek besin kalsiyum. Ancak sütten alacağınız kalsiyumu portakal, yeşil yapraklı sebzeler, havuç ve kuruyemiş'den (olmazsa olmazım)  rahatça alabilirsiniz.

-Sütün içerisinde kanseri tetikleyen hormonlar olduğunu dair çalışmalar da mevcut. Bunlar için daha bilimsel makalelere başvurmamız gerek.

Bu lafı süt ürünleri diye genellemek doğru değil. Doğal yoğurt ve kefiri tabiki hayatımızda tutmalıyız. Lor peyniri ve çökelekte yenilebilir. Çünkü bu ürünler pastorize olmuyor (Bize gelmeden önce sütün pastorize edilmesi gerekiyor)

Zorunlu olmadığımız sürece normal süt tüketimini minimumda tutmalı ve paketli olmayan doğal sütleri tercih etmeliyiz. Yani arada bir sütlü tatlı veya peynir keyifleri yapmayacak da değiliz;)

Ama en önemlisi her gün sütümüze kahve koymayıp sütü almamak. Bence sütün en güzel ve besleyici alternatifi badem sütü. Kalsiyum ve protein açısından zengin. Omega-3 deposu. Yani normal sütten kat kat daha sağlıklı.

Evde kolayca yapabilirsiniz. Ev yapımı badem sütü tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

Afiyet Olsun

--------------------------------------------------------------

Time to time I was feeling that milk was making me uncomfortable.

When I heard from my trainer that I should cut milk and cheese to lose weight I thought it was ridiculous.

And then when I read about some famous diets such as Ketogenic, Paleo and my Turkish Fav Karatay, they al claimed that we should not drink milk. So I tested it.

Yes, I felt that I lost faster and more weight when I cut the milk and cheese. And I was less bloated.

So why we should not drink milk?

-firstly human body is not designed to digest milk like cow’s and goat’s. Our body don’t need any milk besides our own mother’s milk. Not producing lactase enzyme after age of 2 is a sign of it.

-Milk has casein. Human body can’t desist casein. Casein helps the growth of hoof and horn of animals. Last time I checked I did not had hoofs and horns, so I probably don’t need casein:)

-And since it can’t be degisted, it makes us gassy.

-And thats why there are a lot os lactose intolerant people.

-Looks at the nature life, have you seen any animal who drinks milk after they are baby?

-Milk is rich in calcium. So does nuts, green leafed vegetables, carrots and oranges.

-And there are researches on milk having hormones which causes cancer. But should read it from scientific papers.

Generalising this as should consume diary is not right. Kefir, yogurt and cottage cheese can be existed. Since they are not pasteurised.

So we should try to minimise the animal milks. My alternative is the almond milk. It is better than regular milk because it has more calcium, protein and omega-3.

Making homemade almond milk is so easy. My recipe is here.


Enjoy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder